Un grau que registra una bona demanda, on les notes detall no han deixat de pujar en els últims cinc anys, amb un important nombre d’abandonaments a primer curs i unes taxes baixes de graduació, però amb un alt índex d’ocupació, bons sous i un nivell elevat de satisfacció amb la feina. Aquest és el retrat robot dels estudis d’Enginyeria Informàtica, que s’imparteixen en vuit universitats presencials (set de públiques i una de privada) i també a la UOC.
Les 1.020 places públiques de primer curs dels centres presencials van comptabilitzar l’últim juliol 1.532 demandes en primera opció. L’oferta més important és la de la Universitat Politècnica (UPC), que disposa de 400 places a la ciutat de Barcelona i 50 més al campus de Vilanova i la Geltrú.
A les set universitats públiques que programen aquesta titulació, que figura entre les més demandades entre els nois, però que encara compta amb poques noies, les notes de tall no han deixat de créixer en els últims anys.
Aquest curs, a la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC, la nota mínima d’admissió ha estat un 10,148, mentre que el curs 2015-2016 n’hi havia prou amb un 7,808 per poder-s’hi matricular. A les altres sis universitats les qualificacions s’han mogut entre el 6,612 de la Universitat de Lleida (UdL) i el 9,798 de la Pompeu Fabra (UPF).
Les desercions durant el primer any de la titulació, sigui per deixar la universitat o per canviar de titulació, superen a tots els centres el 20% dels matriculats, i en algun cas arriben al 36%.
Taxes de graduació
Les taxes de graduació en el temps previst també són habitualment baixes, probablement perquè hi ha força estudiants que comencen a treballar abans de finalitzar la titulació: un de cada dos matriculats rarament s’ha graduat cinc anys després d’haver iniciat els estudis.
A l’altre plat de la balança hi ha una taxa d’ocupació dels graduats que, tres anys després de la finalització dels estudis, supera en la majoria dels casos el 90%, arribant al 98% a la UPC, al 96,5% a l’Autònoma (UAB) i al 95% en els estudis de La Salle (Universitat Ramon Llull), l’únic centre privat que imparteix el grau, del qual ofereix 35 places.
Els salaris
Els salaris des graduats recents són alts, al voltant dels 3.000 euros mensuals bruts entre els titulats de la UPC i La Salle, i prop d’aquesta quantitat a la UAB i a la Universitat de Barcelona (UB), i els nivells de satisfacció am la feina també, d’acord amb l’última enquesta que l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU) ha dut a terme entre els que van obtenir el títol el 2016.
Satisfacció amb el títol
Si se’ls pregunta si tornarien a cursar la titulació, o si es matricularien a la mateixa universitat, les respostes són molt favorables per al títol i el centre escollit, amb valors que, en ocasions, s’acosten a les puntuacions màximes.
Convalidacions de CFGS
Els tècnics superiors que han finalitzat un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) d’una família professional afí i volen estudiar Enginyeria Informàtica es poden beneficiar d’una convalidació de crèdits, tot i que el valor de la conversió és molt desigual i va dels 42 crèdits ECTS que reconeix la UB als titulats d’algun cicle formatiu als 14, com a màxim, de la UPF.
A banda de l’oferta presencial, la UOC oferta 1.800 places del grau, on aquest curs s’han matriculat prop de 1.500 estudiants a primer.
Dobles titulacions
La versatilitat d’aquests estudis fa que formin part d’una desena de dobles combinacions de grau que es poden cursar des del primer any que s’accedeix a la universitat. Així, Enginyeria Informàtica es pot cursar de forma simultània amb Matemàtiques, Enginyeria Civil, Enginyeria Física, Biotecnologia, Enginyeria Telemàtica, Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, Enginyeria Electrònica de Telecomunicació, Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials, Enginyeria en Tecnologies Industrials, Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació i ADE.
La programació del sistema universitari català inclou, a més, un grau en Enginyeria Informàtica de Gestió i Sistemes d’Informació que s’imparteix des del Tecnocampus de Mataró, adscrit a la UPF, i el grau en Informàtica i Serveis de les Escoles Universitàries Gimbernat adscrites a la UAB.