Tot i que a la universitat no s’hi va només per obtenir un títol que ha de facilitar l’accés a una bona feina, la importància que se li atorga a l’ocupació sembla que continua tenint molt pes en la tria d’estudis. Les preferències dels estudiants pels graus en Infermeria, Medicina o Enginyeria Informàtica, que figuren entre les eleccions més freqüents a l’hora d’escollir un grau, coincideixen en aquest sentit amb el bon posicionament d’aquestes titulacions en els rànquings d’inserció laboral.
Si ens fixem en els graus amb índexs més alts d’ocupació, retribucions més elevades i una inserció laboral més ràpida i, on, a més, els titulats diuen que estan satisfets amb l’elecció dels estudis i la formació rebuda (aquests dos últims indicadors sovint estan estretament relacionats amb el benestar ocupacional), llavors no hi ha dubte: les tres titulacions esmentades apareixen de forma recurrent en aquestes classificacions, tot i que n’hi ha que estan més representades en unes classificacions i no tant en d’altres.
La formació pràctica dels metges i les infermeres
Les dades de l’enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) del 2023 assenyalen, per exemple, que el títol de Medicina proporciona, juntament amb un reguitzell d’enginyeries, les remuneracions més altes, però la valoració que fan els graduats de la qualitat de la dimensió pràctica dels estudis no es troba a la mateixa alçada. Una cosa semblant els passa als enginyers informàtics.
Els professionals de la Infermeria, en canvi, obtenen la primera feina abans que la resta de titulats i tenen un concepte elevat dels ensenyaments pràctics rebuts, però el seu treball no està tan ben retribuït.
La satisfacció pels estudis lingüístics
A banda d’aquests estudis, els graus en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i en Matemàtiques se situen també en llocs privilegiats dels rànquings, que també ofereixen sorpreses, com l’aparició dels graus en Filologia Catalana i Llengua i Literatura Espanyola en posicions força destacades en les categories de satisfacció amb els estudis cursats, malgrat no estar presents al capdavant dels estudis amb més i millor ocupació. En alguns graus d’Educació Primària es reprodueix aquesta situació. També a Ciències Biomèdiques.
A banda de les titulacions d’Infermeria i Medicina i, en menor intensitat, d’altres titulacions de Ciències de la Salut, com Odontologia o Veterinària, i de les enginyeries, només uns pocs títols de Ciències i de l’àmbit econòmic de Ciències Socials són presents als llocs destacats dels rànquings ocupacionals.
Si donem un cop d’ull als graus que s’imparteixen als centres adscrits i a les universitats privades, la situació és semblant. A Ciències de la Salut, als estudis ja destacats pel seu bon comportament als rànquings, s’hi afegeixen Farmàcia i algun dels títols en Fisioteràpia, i a Ciències Socials i Jurídiques, Dret i ADE o Direcció d’Empreses. Química i també Biotecnologia sobresurten quan es tracta de concedir una bona valoració a la formació rebuda.