La segona relació de graus poc coneguts que publiquem quan falta un mes i mig per a l’inici de la preinscripció universitària n’inclou tres que encara no s’han estrenat, sis que es van començar a impartir entre el 2018 i el 2023 i un que ja té uns anys d’antiguitat. De la mateixa manera que vam fer en la primera entrega, cap de les titulacions en què ens fixem forma part de la relació de graus que el gruix dels estudiants de nou ingrés té present quan s’acosta el moment d’accedir a la universitat, sinó d’alternatives a descobrir.
Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (INEFC Pirineus, adscrit a la UdL).- No ens hem begut l’enteniment. El grau en CAFE, al qual encara hi ha qui si refereix col·loquialment com a INEF, és un títol arxiconegut pels estudiants des de molt abans que arribin a les portes de la universitat. El que probablement la majoria no sap és que des del 2021 el títol també s’imparteix a La Seu d’Urgell amb un pla d’estudis on el protagonisme s’atorga als esports vinculats al medi natural, com l’esquí, el surf de neu, el piragüisme o l’hípica.
Ciberseguretat (ENTI, adscrita a la UB).- L’Escola de Noves Tecnologies Interactives, situada al campus Diagonal de la UB, comença a oferir al setembre el primer grau en Ciberseguretat que es programa al sistema universitari català, uns estudis fins ara circumscrits a l’etapa de màster. Els estudis, a preu privat, pretenen donar resposta a la creixent demanda laboral de professionals capacitats per prevenir i fer front als atacs informàtics.
Enginyeria de Satèl·lits (Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels de la UPC).- El centre, que dins del mateix àmbit ja ofereix el grau en Enginyeria de Sistemes Aeroespacials, comença a impartir el curs vinent aquests nous estudis de quatre anys de durada teòrica (240 crèdits ECTS) en què utilitza una metodologia docent eminentment pràctica.
Enginyeria Matemàtica i Física (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV).- Inaugurada el curs 2021-2022, la titulació ofereix només 20 places i, tot que no ha arribat a exigir les qualificacions dels dos dobles graus en Física + Matemàtiques de la UAB i la UB que lideren des de fa anys les notes de tall de juliol (i que també disposen de 20 places), en els seus tres cursos d’existència la qualificació per ser-hi admès sempre ha estat superior a 12.
Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (Escola d’Enginyeria de la UAB).- Incorporat el 2018 a la programació universitària com a grau curt (3 anys), les noves directrius del Ministeri d’Universitats van forçar-lo a reconvertir-se en una titulació de 4 anys de durada. Es tracta de formar professionals capaços de gestionar, a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, els reptes que plantegen les concentracions urbanes, des de la mobilitat a la protecció del medi ambient, passant per les relacions de la població amb l’administració pública.
Gestió de la Societat Digital (Campus UManresa de la UVic-UCC).- Inaugurat en el curs actual, aquest nou grau, adscrit a l’àmbit de les Ciències Socials, vol donar resposta a la necessitat que tenen empreses i organitzacions públiques de poder disposar de nous perfils professionals amb capacitat per disseccionar l’impacte de les noves tecnologies i la digitalització en l’economia, la sanitat i l’educació i analitzar els beneficis i els perills que comporta la seva introducció a gran escala.
Informàtica i Serveis (Escoles Universitàries Gimbernat, adscrites a la UAB).- Aquesta enginyeria dissenyada per subministrar solucions informàtiques a les empreses, hereva d’una enginyeria tècnica que abans va ser una diplomatura, i que s’imparteix, a preu privat, de forma personalitzada, es presenta com a alternativa als graus generalistes d’Enginyeria Informàtica.
Matemàtiques + Música (Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC i Escola Superior de Música de Catalunya).- La doble titulació, amb poques places i un pla formatiu adaptat, permet compaginar els dos estudis i obtenir, en 5 anys, el graduat en Matemàtiques i el títol superior de Música.
Educació Primària + Música (Campus de Tortosa de la URV i Escola Superior de Música de Catalunya).- El curs vinent es posa en marxa una fórmula semblant a la del doble grau en Matemàtiques + Música, aquesta vegada amb Educació Primària + Música, que també es podrà completar en 5 anys, a través d’una aliança entre la Rovira i Virgili de Tarragona i l’ESMUC. S’ofereixen 10 places.
Paisatgisme (Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes del campus de Castelldefels i Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la UPC).- Aquest títol, que s’imparteix des del 2019, es concentra en la formació d’especialistes en la planificació, el disseny, el manteniment i la rehabilitació de paisatges i espais verds, com parcs i jardins.