La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va obtenir dimecres el vistiplau de la Junta General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), on hi són presents la Secretaria d’Universitats i els 12 rectors de les universitats públiques i privades, per iniciar els tràmits que han de permetre incorporar el grau d’Educació Primària a la seva oferta. La UOC ha d’enviar ara la memòria dels nous estudis a l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU), que l’haurà de validar abans que, a començaments del curs 2021-2022, es puguin posar en marxa.
La UOC treballa amb la hipòtesi d’oferir 250 places de primer curs a partir de setembre de l’any vinent, cosa que, tenint en compte que la majoria dels estudiants de la universitat online ho són a temps parcial, equivaldria a unes 125 a temps complet, segons els responsables de la titulació. La universitat també pretén oferir el grau en castellà per a la resta d’Espanya, amb una oferta addicional de places.
Estudiants de Magisteri a les universitats online espanyoles
La decisió del CIC satisfà parcialment una demanda antiga de la UOC, que reivindicava poder oferir estudis de Magisteri donat que, d’acord amb les dades de la Secretaria d’Universitats, centenars de residents a Catalunya cursen Educació Infantil o Educació Primària a les diferents universitats privades online de fora de Catalunya, com és el cas de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR). Només pel que fa al grau de Primària, uns 600 catalans es matriculen cada any en aquestes universitats.
Oposició de les Facultats d’Educació
La demanda de la UOC, però, havia topat fins ara amb l’oposició de les Facultats d’Educació de les universitats presencials, temeroses que l’oferta de la universitat virtual els acabés passant factura. Setmanes enrere, els degans i deganes d’Educació van emetre un comunicat on manifestaven els seus recels davant de la pretensió de la UOC, posant en dubte que la formació incial dels mestres es pogués impartir de “forma eficaç” en modalitat no presencial.
Finalment, s’ha imposat la idea que, malgrat que 9 de les 12 universitats catalanes oferten prop de 1.500 places de primer curs del grau de Primària, a les quals s’han d’afegir 210 places més de la doble titulació d’Educació Infantil + Educació Primària, la demanda encara no està coberta, donat que hi ha un sector de la població que no pot compaginar els estudis presencials amb el seu horari laboral.
El tipus d’alumnat
El vicerector de la UOC Carles Sigalés sosté que l’oferta de la seva universitat és un “servei complementari” que no entrarà en competència amb la dels centres presencials perquè va adreçada a un altre tipus d’alumnat, i esmenta el fet que més del 97% dels estudiants que recorren a l’oferta de Primària a les universitats online de fora de Catalunya tenen més de 22 anys.
Pràctiques i PAP
Sigalés assegura que als estudis de Magisteri de la UOC els estudiants faran “les mateixes pràctiques en entorns educatius” que a les universitats presencials i que la diferència rau en què mentre uns seguiran les classes teòriques a les aules els del nou grau ho faran online.
Els que es matriculin als estudis virtuals hauran d’haver superat la Prova d’Aptitud Personal (PAP) igual que la resta dels estudiants de Magisteri i, tot i que treballin regularment, durant unes setmanes hauran de dedicar el seu temps a les pràctiques en centres educatius, de la mateixa manera que els estudiants presencials.