La Llei Orgànica d’Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) del 1990 va instaurar la qualificació de “necessita millorar” a l’hora de valorar el rendiment dels alumnes de Primària, que s’aplicava en contraposició al “progressa adequadament”, una fórmula, la primera, que no deixava clar si l’alumne suspenia o treia un aprovat justet. Ara, els caps de servei dels hospitals on els metges acabats de sortir de la universitat, els metges interns residents (MIR), inicien la seva carrera professional, preguntats per l’Agència per a la Qualitat Universitària (AQU), vénen a dir el mateix que el mestre que, en l’època de la LOGSE, es trobava davant d’un alumne amb mancances evidents: hi ha competències fonamentals en les quals el marge de millora és “significatiu”.
Gairebé 150 caps de servei o càrrecs equivalents han contestat l’enquesta de l’AQU sobre les competències transversals o genèriques (en referència a les compartides amb la resta de titulacions universitàries) i específiques del col·lectiu MIR.
Capacitat d’aprenentatge i responsabilitat
Pel que fa a les primeres, la major part dels preguntats assegura que en matèria de resolució de problemes i presa de decisions, així com en relació a la capacitat de treballar organitzadament de manera autònoma, hi ha molta feina per fer. La meitat dels enquestats afegeix que els metges novells no disposen de les capacitats d’aprenentatge i treball en equip, ni de les dosis de responsabilitat, que serien desitjables.
Comunicació amb els pacients i les famílies
Quan entren a avaluar les competències vinculades a l’exercici específic de la professió, gairebé 7 de cada 10 coincideixen que hi ha un dèficit d’esperit crític i que no saben fer una gestió adequada dels recursos disponibles, el que els duu a fer despeses innecessàries, mentre que un 60% dels caps de servei dels hospitals o assimilats afirma que la capacitat de comunicar-se de manera efiçac amb els pacients i els seus familiars és limitada.
La importància de l’empatia
El mateix treballa assenyala, a partir de les opinions recollides, que la comunicació i l’empatia amb el pacient és una de les competències que adquirirà més importància en el futur, com ho faran el treball en equip, la presa de decisions compartides i la gestió de recursos.
L’informe de l’AQU recorda que el grau de Medicina, amb una demanda que quadruplica l’oferta, disfruta d’una inserció laboral molt bona, tot i l’elevat percentatge de professionals que treballen amb contractes temporals.