Els graus de formació de mestres de Blanquerna (Universitat Ramon Llull) han passat de matricular 141 estudiants a primer, durant el curs 2022-23, a 288 aquest any, segons les últimes dades del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). L’octubre del 2022 hi havia al centre 63 nous alumnes d’Educació Infantil i 78 de Primària (el 2021 n’eren 65 i 87, respectivament). Aquest octubre, l’estadística del CIC n’ha comptabilitzat 132 a la primera titulació i 156 a la segona.
L’explicació del creixement espectacular del nombre de matriculats dels graus en Educació Infantil i Educació Primària del centre té a veure amb la decisió de desvincular-se de l’acord que van adoptar les 9 universitats catalanes que fa deu anys impartien aquests estudis, d’imposar una prova d’aptitud personal (PAP) als aspirants a ingressar a la titulació a partir del curs 2013-2014. La UOC també es va afegir al pacte quan, el 2021, va obtenir llum verda per començar a oferir Educació Primària.
La iniciativa de Blanquerna ha estat seguida aquest curs per una segona universitat privada, UIC Barcelona, que també ha deixat d’exigir la superació de la PAP com a requisit indispensable per matricular-se als graus en Educació.
UIC Barcelona també s’ha beneficiat d’un augment de la matrícula, tot i que l’ascens és menys cridaner. Si el 2022 va ingressar 48 nous alumnes als dos títols, Infantil i Primària, el 2023 se n’han incorporat 78.
Damnificats
La Universitat Abat Oliba (UAO), en canvi, que va optar per mantenir la PAP, ha vist com la matrícula dels graus de Magisteri es reduïa de 61 a 40 nous estudiants en el mateix període.
L’onada expansiva d’aquella decisió també sembla haver afectat la Universitat de Vic (UVic-UCC), tot i que parcialment. Els danys s’han concentrat als estudis d’Educació Infantil que s’imparteixen al campus de Vic, on la matrícula s’ha reduït a la meitat (de 36 incorporacions a 18), mentre que el campus de Manresa ha mantingut la xifra d’admesos (23). No obstant això, Vic ha incrementat lleugerament la xifra d’ingressos a Educació Primària, de 67 a 73, del 2022 al 2023.
Futur incert
Aquests resultats de matrícula es previsible que obrin la porta a noves desercions de l’acord adoptat el 2013 o bé a una reformulació de la prova que aconsegueixi retenir dins del pacte als centres privats que encara l’han aplicat.
Les Facultats d’Educació de les 5 universitats públiques que ofereixen els títols de mestre, els degans de les quals es van mostrar en el seu moment obertament contraris a la decisió que va prendre Blanquerna, han mantingut el volum d’ingressos de l’any anterior, cobrint amb escreix l’oferta de places.