El Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural, un dels dos que quedaven amb una durada d’1 any, serà substituït el proper curs pel nou cicle de Guia en el medi natural i de temps de lleure, de 2 anys.
El canvi és fruit de l’adaptació de l’antic títol al pla d’estudis previst a la Llei Orgànica d’Educació (LOE), un procés que ja s’ha pogut completar en la pràctica totalitat dels cicles formatius, i que, entre d’altres modificacions, comporta que tots els cicles que tenien una durada d’1 any passin a ser de 2 anys.
Amb l’extinció d’aquest cicle, ja només queda un CFGM del pla d’estudis antic (LOGSE) que pugui cursar-se en 1 any, Cures auxiliars d’infermeria, de la família de Sanitat. A Cicles Formatius de Grau Superior, tots els cicles ja tenen una durada de 2 anys.
L’11.5: inici de la preinscripció
Aquesta és una de les principals novetats de l’oferta de cicles formatius del curs 2021-2022, la preinscripció dels quals s’iniciarà l’11 de maig i finalitzarà el 17 de maig per als Cicles de Grau Mitjà. Per als Cicles de Grau Superior (CFGS), la data d’inici de presentació de sol·licituds serà el 25 de maig i el termini acabarà el 31 del mateix mes.
El cicle de Conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural ha figurat els últims anys entre els estudis més demandats a la preinscripció: el curs actual ha ocupat la posició número 5 de la relació d’estudis més sol·licitats, encapçalada pel cicle de Cures auxiliars d’infermeria.
D’acord amb les últimes edicions de l’enquesta d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del Departament d’Educació i les Cambres de Comerç, el gruix dels titulats de Conducció d’activitats fisicoesportives segueixen estudiant. La majoria d’aquests han optat per cursar un Cicle Formatiu de Grau Superior de la mateixa família professional, amb l’aspiració d’acabar accedint amb posterioritat als estudis universitaris de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (els antics estudis d’INEFC).
Novetats a l’FP dual
Una altra de les novetats que s’anuncia per al proper curs és la unificació de tots els currículums d’ensenyaments professionals, de manera que la distribució horària de les matèries sigui la mateixa tant si l’estudi es vol cursar en modalitat dual com si no.
Amb aquesta mesura, que va anunciar-se per al curs actual però que finalment es va paralitzar, es vol facilitar que els centres possibilitin que qualsevol alumne que ho sol·liciti pugui cursar un cicle formatiu en alternança dual, una modalitat que incrementa les hores d’estada de l’alumne a l’empresa combinant la formació en el centre educatiu amb l’activitat productiva al lloc de treball, i que comporta el reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits en l’àmbit empresarial i una retribució per a l’estudiant en condició de treballador assalariat o becari.