Les possibilitats de cursar un Batxillerat combinat amb un Cicle Formatiu de Grau Mijtà (CFGM) de l’àmbit esportiu o artístic o bé un Batxillerat professionalitzador, orientat cap a un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), o fins i tot que inclogui continguts de Formació Professional, s’amplien el curs vinent amb un increment de l’oferta de centres que oferiran les noves fórmules per cursar aquesta etapa amb l’objectiu d’arribar a altres perfils d’alumnat.
Així, en el procés de preinscripció que comença avui per a les etapes de Batxillerat i CFGM, i que finalitza el dimarts 17 de maig, els estudiants podran optar per un ventall més ric d’opcions a banda de l’estàndard, entre les quals s’inclouen també batxillerats que potencien la impartició de matèries en anglès (EnglishBatx) o que fomenten les competències digitals (BatxDigital).
Batxillerat + CFGM Esportius o Artístics
Quinze centres educatius públics oferiran el curs vinent aquesta opció, que permet obtenir la doble titulació de Batxillerat i Tècnic esportiu o Tècnic de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny, en 3 anys. En els dos casos, el currículum de Batxillerat es distribueix en tres cursos acadèmics i durant els dos primers els estudis es simultaniegen amb els d’un cicle formatiu específic.
Per poder optar a la doble titulació, a banda de disposar del títol d’ESO, cal haver superat la prova d’accés a la modalitat esportiva a la què es vol optar o la prova específica d’accés a cicles de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny.
Combinació amb cicles d’esports
La combinació amb ensenyaments esportius s’oferta majoritàriament amb els cicles de Futbol i Salvament i socorrisme. Els instituts Ferran Tallada i Salvat-Papasseit de Barcelona ofereixen les dues opcions (al Salvat Papasseit, el cicle de Futbol es cursa a l’Institut d’Ensenyaments Esportius i el de Salvament i socorrisme, a l’Institut de Nàutica), així com l’Institut de Vic.
La relació de centres que programen aquesta opció es completa amb els instituts Cal·lípolis i Campclar de Tarragona i Milà i Fontanals de Vilafranca pel que fa a la combinació amb Futbol; i amb els instituts de Tecnificació d’Amposta, Jaume I de Salou i Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat pel que fa al doble títol amb Salvament i socorrisme. Aquest últim centre també ofereix la combinació amb Atletisme o Bàsquet, i el Jaume I, amb Vela.
Combinació amb cicles artístics
La mateixa fórmula doble de Batxillerat, però amb ensenyaments artístics, es pot cursar a l’Escola d’Art d’Olot i l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta amb el cicle d’Assistència al producte gràfic imprès, i a les escoles d’art Ondara de Tàrrega i Edra de Rubí (en aquest últim cas, en col·laboració amb l’Institut La Serreta), amb Assistència al producte gràfic interactiu.
L’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre i l’Escola d’Art de Móra la Nova possibiliten la doble tituació amb el cicle de Decoració ceràmica, i l’Institut La Bisbal amb el de Terrisseria.
Batxillerat professionalitzador, amb continguts de cicles o digital
L’anomenat Batxillerat professionalizador és un batxillerat amb un enfocament més competencial, orientat a CFGS, que inclou estades a l’empresa i el mòdul d’FP de Formació i Orientació Laboral. A Barcelona, es pot cursar als instituts Poeta Maragall, Infanta Isabel, La Guineueta, Joan Fuster, Milà i Fontanals, Lluís Vives, Barcelona-Congrés, Emperador Carles i Nou Barris.
Hi ha una altra tipologia de Batxillerat que va més enllà i ofereix com a matèria específica unitats formatives de cicles. Aquesta fórmula s’ofereix als instituts Escola del Treball, Anna Gironella de Mundet, Galileo Galilei i Verdaguer de Barcelona, a més d’altres centres de Catalunya com l’Institut Thos i Codina de Mataró o l’Escola FEDAC Manresa.
Finalment, el Batxillerat digital incorpora matèries especifiques vinculades amb l’àmbit digital i unitats formatives d’informàtica amb l’objectiu de potenciar les competències digitals de manera transversal. Els instituts Joan d’Àustria, la Sedeta i Tecnològic de Barcelona oferten, entre d’altres, aquesta modalitat.
English Batx
Entre les noves versions de Batxillerat s’hi compta també l’English Batx, un model que incorpora l’anglès com a llengua vehicular amb metodologia AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres) en una part del currículum. Aquesta opció, a la ciutat de Barcelona, es pot cursar als instituts Poeta Maragall, Ernest Lluch i Caterina Albert.
Aquestes noves fórmules de cursar l’etapa s’afegeixen a les ja existents del Batxibac (molt consolidat, amb més d’una setantena de centres que l’ofereixen a tot Catalunya) i el Batxillerat Internacional, amb poca oferta pública.