Temps era temps que a les Facultats de Ciències de la Informació (com es deien aleshores) només es podia cursar Periodisme. Més endavant al menú s’hi van afegir els estudis de Publicitat i Relacions Públiques i de Comunicació Audiovisual, que van adquirir personalitat pròpia. Aquella primera diversificació va ser l’embrió de la carta variada que avui ofereix el sistema universitari català en l’àmbit de la comunicació, on ja es pot triar entre prop d’una vintena de plats diferents.
Hi ha opcions que són presents a la programació des de fa temps, com Comunicació i Industries Culturals i Comunicació Cultural, que s’imparteixen a les universitats de Barcelona (UB) i Girona (UdG), respectivament. Altres, com Comunicació de les Organitzacions, que programa la Universitat Autònoma (UAB), o Global Communication Management, que ofereix Blanquerna (Universitat Ramon Llull), han arribat més recentment. I ja se n’anuncien de nous per al curs vinent: Digital Media, també de Blanquerna-URL.
Remodelacions
Pel camí hi ha hagut conversions, com la que va fer l’antic títol d’Informació i Documentació de la UB, que va ser substituït pel de Gestió d’Informació i Documentació Digital, i actes de generositat, com el del grau de Periodisme de la UAB, que el 2019 va reduir l’oferta en 120 places de primer curs (de 280 a 160) per donar pas als graus de Comunicació de les Organitzacions i Comunicació Interactiva. Un anys abans, Blanquerna havia creat, a partir dels estudis de Periodisme, els de Periodisme i Comunicació Corporativa.
Les titulacions clàssiques
L’oferta va néixer fa 50 anys, a la dècada dels 70. Als estudis pioners de Periodisme de la UAB van afegir-s’hi 20 anys més tard els de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La titulació també es pot cursar a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. A banda de la URL, el grau de Periodisme forma part de la programació de les altres tres universitats privades: UIC Barcelona, UVic-UCC i Abat Oliba (UAO).
A la Universitat de Lleida (UdL) s’imparteix el títol de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i a la Universitat Oberta (UOC), el de Comunicació. Els estudis de Comunicació Audiovisual són presents en quatre universitats públiques (UB, UAB, UPF i URV) i tres de privades (UIC Barcelona, Blanquerna-URL i UVic-UCC). L’ESCAC, adscrit a la UB, programa Cinematografia, també a preu privat.
Estudis de Publicitat
UAB, UPF, UdG i URV ofereixen el títol de Publicitat i Relacions Públiques a preu públic i tres universitats més a preu privat: UIC Barcelona, UVic-UCC i UAO. En dos centres privats més, Blanquerna-URL i l’Escola Superior de Relacions Públiques adscrita a la UB, els estudis s’anomenen Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting.
La UVic-UCC disposa, d’altra banda, d’una titulació de grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial; dos centres privats adscrits a la Universitat Politècnica (UPC), Euncet i Eae, imparteixen Màrqueting i Comunicació Digital, i el Tecnocampus de Mataró (adscrit a la UPF) ofereix Màrqueting i Comunitats Digitals. I tot i que no quedi reflectit en la denominació dels graus, als plans d’estudi de l’àmplia oferta de titulacions de l’àrea del màrqueting és habitual trobar-hi matèries vinculades a la comunicació.
Els noms de les Facultats
Els canvis i les aparicions de noves denominacions han seguit provocant que les facultats siguin rebatejades. Les facultats d’Informació i Documentació i de Filologia de la UB han passat a dir-se d’Informació i Mitjans Digitals i de Filologia i Comunicació, respectivament. I a Vic graus com Periodisme o Comunicació Audiovisual s’ofereixen des de la Facultat d’Empresa i Comunicació. Temps era temps.