La UPC impartirà Enginyeria Ambiental i Tecnologies de Camins, Canals i Ports i l’EUSS incorpora Enginyeria d’Automoció.
L’oferta de grau de l’Escola de Camins de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) es modifica a fons de cara al curs 2020-2021. El centre, que acaba de substituir el terme ‘enginyers’ per ‘enginyeria’ per ajustar-se als criteris sobre tractament de gènere assumits per la universitat i ha passat a dir-se Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona, estrenarà dos títols de grau, Enginyeria Ambiental i Tecnologies de Camins, Canals i Ports, i en reconverteix un tercer, Enginyeria Civil, que es deixa d’impartir en la modalidad de docència en anglès, de manera que només romandrà intacte la quarta titulació que ofereix amb dues escoles més de la UPC: Ciències i Tecnologies del Mar.
Enginyeria Ambiental
És el primer títol de grau amb aquesta denominació que s’imparteix al sistema universitari català. La UPC ja programa un màster amb aquest nom, com fa la Universitat de Barcelona (UB) i l’Autònoma (UAB) amb un títol semblant.
Els estudis pretenen formar enginyers capacitats per treballar en la planificació, el disseny i el desenvolupament de nous processos productius que vetllin pel control i la reducció dels problemes ambientals i la conservació del recursos naturals a través de les energies i les tecnologies netes.
De quatre anys de durada (240 crèdits ECTS), comptarà amb dues mencions o itineraris d’especialització en què es posa el focus en el medi urbà i industrial i en el medi natural i el canvi global, respectivament.
Tecnologies de Camins, Canals i Ports
Únic en la seva denominació dins de l’oferta de títols de grau de les universitats catalanes, aquests estudis de quatre anys de durada (240 crèdits ECTS), s’oferiran íntegrament en anglès. Per tal de convertir-se en enginyers de Camins, Canals i Ports els graduats hauran de cursar el màster oficial en Enginyeria de Camins, Canals i Ports.
El grau es proposa formar professionals que siguin capaços d’aportar solucions innovadores en la planificació, el disseny, la construcció i la gestió d’aquests tipus d’infraestructures.
A banda de programar aquests dos nous graus, els estudiants que accedeixin al primer curs d’Enginyeria Civil de l’Escola de Camins tindran, a partir del curs vinent, un nou pla d’estudis. Les modificacions introduïdes comportaran, així mateix, la desaparició del grau en Enginyeria d’Obres Públiques, que a partir del curs 2020-2021 ja no oferirà places de primer curs.
Enginyeria d’Automoció
L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), adscrita a la UAB, incorpora aquests estudis de quatre anys de durada (240 crèdits ECTS) a la seva oferta, de la què ja formen part els graus en Enginyeria Mecànica, Electrònica Industrial i Automàtica, Organització Industrial i Energies Renovables i Eficiència Energètica, aquest últim estrenat aquest curs.
El grau d’Automoció s’afegeix als dos títols que amb el mateix nom, o pràcticament, programen des del curs 2017-2018 la UPC i la Universitat de Vic (UVic-UCC), tot i que el de l’EUSS serà el primer que s’impartirà íntegrament a Barcelona.
Digital Media (Comunicació Digital)
La Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna (Universitat Ramon Llull) suma a la seva oferta una sisena titulació, també de quatre anys de durada, després de la incorporació, al 2018, del grau en Global Communication Management.