A diferència d’altres titulacions de la branca d’Enginyeria, on els nois estan sobrerepresentats d’una manera acusada, les últimes titulacions de grau que s’han incorporat a la relació d’estudis d’aquest àmbit semblen interessar més les noies.
Això ha succeït als graus d’Intel·ligència Artificial que aquest curs han començat a impartir la Universitat Politècnica (UPC) i la Universitat Autònoma (UAB): 51 de les 164 sol·licituds en primera opció que es van comptabilitzar el juny del 2021 per omplir 50 places, en el primer cas, i 24 de les 75, en el segon (per a 40 places), pertanyien a dones. La matrícula, finalment, ha penalitzat als homes (amb pitjors notes d’admissió), cosa que ha contribuït a incrementar la feminització dels dos graus.
També a Enginyeria Matemàtica i Física de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), una altra de les novetats (20 places), on gairebé la meitat de les demandes preferents, 16 de 35, van ser de noies.
Amb Enginyeria Ambiental, un grau que la UPC va inaugurar el curs 2020-21, ha passat una cosa semblant. Tot i que les bios i els estudis ambientals amb els quals la titulació manté un parentiu són títols força feminitzats, es podia pensar que el fet de tractar-se d’una enginyeria seria un obstacle perquè s’hi apuntessin les noies.
No ha estat aquest el cas: prop de la meitat de les inscripcions del 2021 (37 de 77), d’acord amb les dades de l’últim Informe de la preinscripció universitària de la Generalitat, eren de dones. El 2020 en van ser 22 d’un total de 52.
Els graus en enginyeria de dades
Els títols de Ciència i Enginyeria de Dades de la UPC i Enginyeria Matemàtica en Ciències de Dades de la Universitat Pompeu Fabra, que es van començar a impartir el curs 2017-18, han tingut també un comportament més equilibrat, pel que fa al biaix de gènere, que el gruix de les enginyeries (amb algunes excepcions destacades, com Enginyeria Biomèdica o Enginyeria Química). Tant a la UPC com a la UPF, més del 40% de les peticions que van registrar les dues titulacions el juny del 2021, 84 i 59, respectivament, provenien de noies.
El desequilibri d’automoció
On l’equilibri queda més lluny és a les tres úniques enginyeries d’Automoció que s’han incorporat a la programació en els últims 5 anys, on les noies que aquest curs han volgut cursar-los no han passat, en el millor dels casos, del 14% de la demanda.
A mig camí de les ciències i les lletres, les noies han rebut el nou grau de Ciència, Tecnologia i Humanitats de la UAB molt favorablement (18 peticions en primera preferència entre 25), com també han estat majoria al grau de Ciències (una de les novetats del 2020, que, com Ciència, Tecnologia i Humanitats, s’imparteix conjuntament amb dues universitats de Madrid). Història, Política i Economia Contemporànies també ha tingut una bona acollida entre les estudiants.
Les noves titulacions de periodisme
També s’observa que les noies tenen una major predilecció que els nois per als nous estudis de periodisme de la UAB, Comunicació de les Organitzacions i Comunicació Interactiva, especialment pel primer, on són majoritàries, cosa que no passa al grau de Periodisme. A la mateixa universitat, Relacions Internacionals, estrenada el 2018-19, està clarament feminitzada.
Videojocs
Crida també l’atenció que l’únic grau de videojocs a preu públic, el de Disseny i Desenvolupament de Videojocs de la Universitat de Girona (UdG), sigui el que aixeca més interès per part de les noies (un terç de la demanda), molt per sobre de la resta, a preu privat.
Primària en dual
D’altra banda, resulta rellevant que la nova versió dels estudis d’Educació Primària en modalitat dual de la Universitat de Lleida (UdL) hagi despertat una major atenció per part dels nois. 58 de les 112 sol·licituds preferents per ingressar-hi procedien d’homes, un percentatge majoritari inusual en els estudis de Magisteri de la resta de les universitats.