La posada en marxa, el 2022, del nou currículum del Batxillerat (amb la desaparició, creació i canvis de denominació de matèries) i la rehabilitació de l’assignatura d’Història de la Filosofia, que, a partir del 2024, tornarà a formar part de la fase general de la Selectivitat (desapareixent de la fase específica de les proves, on ponderava en més d’un centenar de graus), han alterat de forma considerable les ponderacions que afectaran els exàmens d’accés a la universitat de l’any vinent, als quals s’haurà d’enfrontar l’alumnat que aquest curs finalitza el Batxillerat.
Entre les titulacions que surten més ben parades dels canvis hi ha els graus en Educació Infantil, Educació Primària, Educació Social i Enginyeria Informàtica, que han vist augmentat el nombre de matèries que ponderen amb 0,2. Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) també en surt beneficiada.
També hi ha graus que hi surten perdent. La relació d’assignatures de les quals es podien examinar a la fase específica de la Selectivitat els estudiants que volien accedir a Administració i Direcció d’Empreses (ADE), Dret, Infermeria, Fisioteràpia i Periodisme, per exemple, s’ha escurçat .
Educació Infantil i Educació Primària
A les 15 matèries que podien proporcionar dos punts addicionals a l’alumnat que aspirava a ingressar a Educació Infantil o a Educació Primària se n’han afegit quatre més: Arts Escèniques, Història de la Música i de la Dansa, Literatura Dramàtica i Ciències Generals. Es tracta de les noves matèries que s’incorporen a la fase específica de les proves d’accés per primer cop.
Educació Social
Educació Social també incorpora a les seves ponderacions aquestes quatre últimes assignatures, a les quals se suma Anàlisi Musical. Això pel que fa a les assignatures que ponderen 0,2.
En el cas de les que ho fan un 0,1 es redueixen de tres a una: Funcionament de l’Empresa i Disseny de Models de Negoci (abans Economia de l’Empresa). Les altres dues, Cultura Audiovisual, reconvertida en una matèria de primer curs de Batxillerat, i Història de la Filosofia, han desaparegut de la fase específica.
Enginyeria Informàtica
Entre les disciplines que podien aportar un plus més substanciós (0,2) a la nota d’accés dels candidats a cursar el grau en Enginyeria Informàtica hi havia Electrotècnia, que ja no figura al currículum. Física, Matemàtiques i Tecnologia i Enginyeria (abans Tecnologia Industrial) es mantenen com a matèries que més ponderen, a les quals s’han afegit Biologia, que s’hi incorpora de nou, i Dibuix Tècnic i Química, que fins ara només procuraven una prima de 0,1. O sigui, de quatre matèries que ponderaven 0,2 s’ha passat a sis.
Ciències Generals (assignatura de la nova modalitat de Batxillerat General) ponderarà amb un 0,1, de la mateixa manera que Funcionament de l’Empresa i Disseny de Models de Negoci.
CAFE
Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) suma també Ciències Generals a la llista de matèries que proporcionen 0,2 punts i guanya Història de la Música i de la Dansa a la relació de les que n’aporten 0,1.
Comunicació Audiovisual
Tindrà 10 assignatures que permetran afegir 2 punts a la nota d’accés a la universitat, la mitjana entre la qualificació obtinguda a la fase general de la Selectivitat (40%) i l’expedient de Batxillerat (60%). Cultura Audiovisual ha deixat de ponderar, però a partir d’ara ho faran Arts Escèniques i Anàlisi Musical.
Titulacions damnificades
L’ascens d’Història de la Filosofia a la fase general de les proves comporta que la matèria deixi de ponderar, entre d’altres, a ADE, Dret, Periodisme, Infermeria i Fisioteràpia. Periodisme, que perd Cultura Audiovisual i guanya Ciències Generals, manté vuit assignatures a la taula de les que ponderen 0,2; ADE, set; Dret i Infermeria, quatre, i Fisioteràpia només tres.
Hi ha titulacions, com Psicologia o Arquitectura, on els canvis no afecten les matèries susceptibles de procurar dos punts addicionals, però sí la relació de les que en proporcionen només un.
Els usuaris d’Unportal poden consultar les noves ponderacions de la Selectivitat del 2024 accedint a les fitxes de cadascun dels graus.