La preinscripció universitària del curs 2022-2023, que es va iniciar ahir i es mantindrà oberta fins a l’1 de juliol, inclou, entre les novetats d’última hora, canvis a l’oferta de places de prop d’una cinquantena de graus; la incorporació a la programació de dues noves dobles titulacions de la Universitat de Girona (UdG), i la desaparició de tres títols que es deixen d’impartir.
Aquests canvis s’afegeixen als de les noves titulacions que hem anat anunciant, l’aparició dels packs de grau + màster de la Universitat Politècnica (UPC) i l’explosió de l’oferta dels estudis d’Infermeria, que s’ha fet pública per capítols, l’últim dels quals s’ha conegut precisament arran de la publicació, a finals de la setmana passada, de les places de cadascun dels estudis per part de l’Oficina d’Accés a la Universitat.
D’acord amb aquesta relació, el grau de Medicina que la Pompeu Fabra (UPC) imparteix en solitari des d’aquest curs (fins al curs passat compartia la titularitat dels estudis amb l’Autònoma (UAB), que, a banda, té la seva titulació de Medicina), ofereix aquesta vegada 60 places, 10 més que fa un any.
Un altre dels graus més demandats de la programació, el de Ciències Biomèdiques de la Universitat de Barcelona (UB), que el juliol del 2021 va comptabilitzar 324 sol·licituds en primera preferència per a 155 places, també en guanya 10.
Altres increments destacats són els que registren Enginyeria Civil de la UPC, que en tindrà 20 més, fins a les 120, i Enginyeria Informàtica de la Rovira i Virgili (URV), que en suma 25, i n’oferirà 110.
A la relació de centres on ha crescut l’oferta d’Infermeria s’ha afegit, tot i que Universitats no ho havia anunciat, el Tecnocampus de Mataró, adscrit a la UPF, que en disposarà de 30 més (fins a 90) a preu privat.
Noves titulacions
La UdG impartirà per primer cop els dobles graus de Publicitat i Relacions Públiques + Turisme i de Turisme + Geografia, Territori i Medi Ambient. Aquesta última titulació ha canviat la seva denominació (fins ara es deia Geografia, Ordenació del Territori i Gestió del Medi Ambient), de la mateixa manera que ho han fet els graus en Llengua i Literatura Catalanes i Llengua i Literatura Espanyoles de la UdG, que han passat a redenominar-se Filologia Catalana i Filologia Hispànica, respectivament. Tant aquests tres graus com la resta dels que imparteix la Facultat de Lletres han actualitzat els seus plans d’estudi.
La llista de títols incorpora les versions en anglès i semipresencial dels estudis d’ADE d’EAE (centre adscrit a la UPC), que també oferirà Màrqueting i Comunicació Digital en aquesta última modalitat.
Títols en extinció
A banda d’alguns graus de tres anys de durada que ja s’havia anunciat que no figurarien a la programació d’aquest 2022-23, ha desaparegut de la preinscripció el títol de Gestió d’Empreses en Comerç i Distribució que impartia l’Escola Universitària de Comerç i Distribució (Escodi) de Terrassa, adscrita a la UB, i la versió online del grau en Turisme i Oci d’Ostelea, centre adscrit a la Universitat de Lleida (UdL).
Tots dos eren estudis molt poc demandats, cosa que ha provocat que hagin deixat d’oferir places de primer any. De fet, Escodi, ja no ha impartit classes de primer durant el curs 2021-2022, tot i que el juliol passat encara figurava a la relació de la preinscripció.
La reconversió dels graus de 3 anys
A aquestes dues baixes, s’afegeix la del doble grau en Enginyeria Química + Tècniques de Bioprocessos Alimentaris de la URV, que oferia places de primer des del 2019-2020. En aquest cas, la seva desaparició té a veure amb la reconversió dels graus de tres anys de durada, grup d’estudis al qual pertany Tècniques de Bioprocessos Alimentaris, que, a partir del 2023-2024, hauran de passar a ser de quatre anys per poder complir amb les directrius del Ministeri d’Universitats.