Tot i la confirmació per part de la Conselleria d’Universitats de l’ampliació històrica de places del grau d’Infermeria que Unportal va avançar el 23 de febrer, almenys un de cada dos estudiants que a la pròxima preinscripció demani, en primera opció, cursar aquests estudis en un centre públic, es quedarà previsiblement a les portes de poder accedir al grau. Si a l’oferta pública hi afegim la privada, i la demanda total es comporta com la del curs 2021-2022, el dèficit de places deixarà fora el 40% dels aspirants.
Les places a preu públic són les que experimenten un creixement més acusat, saltant de les 920 actuals a les 1.355. Les 5 universitats públiques que tenen centres propis que imparteixen aquests estudis, les de Barcelona (UB), Autònoma (UAB), Rovira i Virgili de Tarragona (URV), Lleida (UdL) i Girona (UdG), augmenten la capacitat d’acollir alumnat, en alguns casos de manera molt significativa.
La UAB, la que més creix
El cas més espectacular és el de la UAB, que fins ara oferia 90 places de nou ingrés i que, partir de setembre, en tindrà 230. La UB, que n’oferia 390, n’ofertarà 530. El campus Clínic, passa de les 75 places a les 135. Les 395 restants pertanyen al campus Bellvitge.
La UdL, amb 110 llocs a primer curs, n’incorpora 80, que es distribuiran a parts iguals entre els campus de Lleida i Igualada.
La UdG en guanya 60, que s’afegeixen a les 130 de les quals ja disposava; i la URV, 15, que es reparteixen entre Tarragona (8) i Tortosa (7).
2.800 sol·licituds per a 1.355 places a preu públic
Si aquest curs van ser, segons els informes estadístics publicats per Universitats, més de 2.800 els estudiants que van sol·licitar a la preinscripció poder cursar el grau a preu públic i un de cada tres no ho va aconseguir, amb l’ampliació aquesta proporció es reduirà, però, així i tot, és molt probable que a més del 50% dels candidats els succeeixi el mateix.
1.115 places més a preu privat a la preinscripció
El dèficit de places, tot i no ser tan exagerat, s’estén als sis centres privats adscrits a les universitats públiques (Sant Joan de Déu, Sant Pau, Gimbernat, EUIT, Mar i Tecnocampus), que participen en la preinscripció i que regulen l’admissió d’alumnat a través de la nota de tall, com fan els centres públics, i a la UVic-UCC, l’única universitat privada que s’acull al mateix sistema.
L’oferta d’aquest grup s’engreixarà en 96 places, 60 a l’Escola de Sant Joan de Déu, adscrita a la UB, que passarà a tenir-ne 220, i 36 més a la UVic, dividides entre els campus de Vic i Manresa.
Una oferta que cobreix dos terços de la demanda
Amb aquests increments s’arribarà a les 1.115 places, però si es tornen a repetir les 1.665 peticions en primera opció que els 6 centres adscrits i la UVic-UCC han registrat aquest curs, més d’una tercera part no podran ser ateses.
250 places d’universitats privades
A banda, hi ha dues universitats privades que no participen en el sistema de preinscripció i que compten amb el grau d’Infermeria a la seva programació: UIC i Blanquerna-Ramon Llull (URL). Aquest curs disposaven de 220 places teòriques i han matriculat 241 estudiants de nou ingrés. UIC, amb una oferta de 90 places, n’oferirà ara 30 més, fins a arribar a les 120. El seu concurs tampoc permet, però, eixugar el dèficit.
Per què s’amplia l’oferta?
L’elevada demanda que registren els estudis i el dèficit d’infermeres, que es mantindrà aquesta dècada, si no s’aguditza, a causa de les jubilacions, han dut el Govern de la Generalitat a fer aquesta vegada un esforç pressupostari, però la falta de previsió acumulada durant anys obligarà a promoure noves ampliacions de la capacitat dels centres si es vol reconduir la situació.