La prova de la Selectivitat es tornarà a celebrar al juny, com succeïa abans que, tot just fa un any, es decretés el confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19 que va obligar a traslladar-la al juliol. Però durarà quatre dies (abans del 2020 n’eren tres) i els inscrits s’examinaran no només als campus universitaris, sinó també en més d’un centenar d’instituts i col·legis distribuïts al llarg d’una seixantena de poblacions, com l’any passat, mentre que el 2019 les proves es van dur a terme en una vintena de municipis i només van ser uns pocs els centres de secundària implicats.
Flexibilitat als exàmens
Els criteris de flexibilitat instaurats als exàmens de l’any passat, que consistien, bàsicament, en un augment de l’optativitat a l’hora de triar els exercicis, romandran vigents un any més, ateses les circumstàncies excepcionals amb les quals s’ha desenvolupat el curs 2020-2021 per als estudiants de Batxillerat, que han cursat una part del currículum des de casa, a través de sessions telemàtiques, cosa que ha arribat a representar en molts casos un 40% de l’horari acadèmic.
La PAP de Magisteri
Les Proves d’Aptitud Personal (PAP) per accedir als graus d’Educació Infantil i Educació Primària de totes les universitats públiques i privades, que el 2020 es van traslladar al juliol, just després de la Selectivitat, s’han convocat enguany per al dissabte 10 d’abril. La convocatòria extraordinària, que l’any passat es va desplaçar al setembre, se celebrarà el divendres 16 de juliol, amb la qual cosa es restableix la dinàmica inaugurada el 2019, quan es va fixar que els exàmens es farien a la primavera i a començaments de l’estiu.
La PAP de CAFE
No és el cas, però, de la PAP del grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), que el 2020 va ser desactivada excepcionalment a conseqüència de la pandèmia. Aquest any, els aspirants a cursar aquests estudis tampoc hauran de realitzar la prova específica, complementària a la Selectivitat, que permetia obtenir la qualificació d’apte per accedir a la majoria dels graus de CAFE que s’imparteixen.
Els centres que convocaven la prova –l’INEFC de les universitats de Barcelona (UB) i Lleida (UdL), el Tecnocampus de Mataró, Blanquerna – Universitat Ramon Llull (URL) i la Universitat de Vic (UVic-UCC)– han deixat de fer-ho igual que l’any passat.
Demanda disparada
Les demandes en primera preferència del grau de CAFE es van disparar el juny passat, coincidint amb la desaparició temporal de la PAP. Les universitats catalanes disposen de més de 800 places de primer curs d’aquests estudis. Cinc universitats públiques ofereixen el títol, tot i que a les universitats Pompeu Fabra (UPF), Girona (UdG) i Rovira i Virgili de Tarragona (URV) són centres adscrits privats els que programen el grau. CAFE també s’imparteix a les dues universitats privades que han suspès la PAP: Blanquerna-URL i UVic-UCC.
Blanquerna acaba d’incorporar a la seva oferta el doble grau en Educació Primària + CAFE, que comencarà a oferir el curs vinent, una titulació que ja figura a la relació d’estudis de la UdL i la UVic-UCC i que també requeria fins ara de la superació de la PAP.