Els estudis d’Educació Infantil i Educació Primària no es beneficiaran del previsible augment de preinscripcions universitàries als estudis de grau derivat del fet que les xifres d’aprovats de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) a la convocatòria de juny, i en conseqüència la xifra de presentats a la Selectivitat, hagi crescut sensiblement si es compara amb el curs anterior.
Els aspirants a cursar els graus de Magisteri han de superar obligatòriament una Prova d’Aptitud Personal (PAP), que se celebra avui, de forma complementària a la Selectivitat, però el període per matricular-se a la PAP es va tancar el 2 de març, abans que la Covid-19 obligués a suspendre l’activitat presencial dels centres educatius i s’adoptés un model d’avaluació que ha possibilitat l’increment d’aprovats. Això explicaria que el nombre d’estudiants que s’han matriculat per poder realitzar l’examen sigui pràcticament el mateix que el del 2019.
Un 2% més de matriculats
Mentre que els estudiants que han aprovat el Batxillerat en convocatòria ordinària han crescut un 14% respecte al 2019, de 31.800 a 37.000 (un percentatge semblant a l’augment del nombre d’inscrits a la prova d’accés a la universitat, que han passat dels 34.500 als 40.000), els que aquest matí s’han d’enfrontar a la PAP de Magisteri (4.616) només són un 2% més que els que es van matricular per examinar-se l’abril del 2019, quan es van fer les últimes proves.
Publicació de resultats
Els resultats de la PAP, que consten d’un examen de competència comunicativa i raonament crític i una segona prova de competència logicomatemàtica, es coneixeran el 27 de juliol, coincidint amb els de la Selectivitat. Inicialment l’examen s’havia de realitzar l’abril, però la irrupció de la pandèmia va obligar a endarrerir-lo, primer al juny i després al 15 de juliol.
6 de cada 10 aproven
Els estudiants que siguin declarats “aptes” podran optar a qualsevol dels graus d’Educació Infantil o Educació Primària (o de les dobles titulacions en què un o els dos graus hi són presents) de qualsevol de les universitats públiques o privades de Catalunya que els imparteixen. Els que no aconsegueixin superar la PAP encara disposaran de dos dies, fins al 29 de juliol, per reformular les seves preferències al procés de preinscripció de les universitats públiques i la UVic-UCC. L’any passat, 6 de cada 10 aspirants a cursar Magisteri que van concórrer a la convocatòria d’abril van assolir la qualificació requerida.
Convocatòria extraordinària
La PAP preveu celebrar una convocatòria extraordinària (l’any passat va ser al juliol), però de moment no s’han fet publiques les dates ni se sap si es farà a l’octubre, com succeirà amb la Selectivitat extraordinària d’enguany.
Proves gairebé úniques a Espanya
Catalunya, i a partir d’aquest any Balears, és l’única comunitat autònoma que, de moment, reclama la superació d’aquesta prova als aspirants als graus de Magisteri, tot i que diverses comunitats projecten posar-la en marxa pròximament, segons recordava aquesta setmana el coordinador de les proves, Josep Maria Cornadó, en un article d’opinió publicat al diari digital de la Universitat Rovira i Virgili (URV), on és professor.
Exàmens per a majors de 25 i 45 anys
A banda de les PAP de Magisteri, dissabte vinent (18 de juliol) prop de 2.500 candidats de més de 25 anys i gairebé 600 de més de 45 estan convocats a les respectives proves d’accés a la universitat per a aspirants d’aquestes edats. Els resultats es coneixeran el 29 de juliol.