Els estudiants que el curs vinent iniciïn el Batxillerat i que aspirin a cursar el grau de Medicina a partir del curs 2022-2023 ja no en tindran prou amb disposar de la nota d’admissió requerida a cadascun dels centres universitaris, habitualment superior a 12, per poder-s’hi matricular.
Si es compleixen les previsions de la Generalitat, abans d’enfrontar-se a les proves de Selectivitat els candidats a ingressar a les facultats de Medicina hauran de presentar-se a una Prova d’Aptitud Personal (PAP) que vol mesurar les seves habilitats en qüestions com la capacitat de comunicació, d’autocontrol i de millora o si tenen dots per resoldre conflictes o treballar en equip, per exemple. L’examen també ha de servir per conèixer si els seus valors encaixen amb l’ètica professional, si són empàtics, altruistes, transparents, honestos i socialment responsables.
Si superen la PAP, llavors ja només els caldrà disposar de la qualificació necessària , com succeeix ara, per accedir als estudis de grau en el centre de la seva preferència.
La posada en marxa de la PAP, que coordinarà el degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG), Joan San Molina, és fruit de la feina desenvolupada per un grup de treball, format per experts en salut i universitats, que va rebre l’encàrrec d’estudiar quins eren els aspectes de la formació dels futurs metges en què hi havia marge de millora.
Menys aspirants al grau de fora de Catalunya
La PAP de Medicina segueix les passes de la PAP de Magisteri, implantada el curs curs 2017-2018 amb la voluntat de millorar els estàndars de qualitat professional dels ensenyants. Ara caldrà veure si, com va passar amb els estudis d’Educació Infantil i Educació Primària, l’aparició de la prova reduirà inicialment el nombre de candidats a cursar el grau.
El fet que qualsevol estudiant espanyol pugui optar a una plaça de les universitats catalanes (de la mateixa manera que els catalans poden fer-ho a la resta d’universitats de l’Estat) i que a les universitats d’altres comunitats autònomes no s’hagi implantat la PAP, fa pensar que hi haurà una disminució del nombre de preinscrits, almenys de fora de Catalunya.
Més d’un miler de places
Vuit universitats, sis de públiques –Universitat de Barcelona (UB), Autònoma (UAB), Pompeu Fabra (UPF), Rovira i Virgili de Tarragona (URV), Lleida (UdL) i Girona (UdG)– i dues de privades –la Internacional (UIC) i la UVic-UCC– han ofert aquest curs 1.134 places de Medicina de primer curs, 954 de les quals a preu públic.
Els estudis més demandats per les noies
Els estudis de Medicina són els més demandats per les noies que volen accedir a la universitat, i figuren entre els més desitjats pels nois. Les notes de tall per poder ser admès a un grau han oscil·lat aquest curs entre l’11,798 de la Universitat de Vic (UVic-UCC) i el 12,744 del campus Clínic de la Universitat de Barcelona (UB).
La titulació gaudeix d’una de les millors taxes d’ocupació i els seus titulats figuren entre els que tenen un salari més alt, segons l’Agència universitària per a la Qualitat (AQU).