Els resultats provisionals de la Prova d’Aptitud Personal (PAP) que s’ha de superar a Catalunya des de fa cinc anys per poder optar a matricular-se als graus d’Educació (Infantil, Primària i les dobles combinacions en què els dos estudis són presents) han estat aquest 2021 decebedors. Només el 51,58% dels 4.236 estudiants que es van presentar a la convocatòria ordinària del 10 d’abril han estat considerats aptes.
L’any passat, la mateixa convocatòria es va haver de celebrar al juliol a causa de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. Aleshores el percentatge definitiu d’aprovats entre els 4.061 estudiants que van concórrer a la prova va ser del 63,31%, un resultat que se situa gairebé 12 punts per sobre del d’enguany.
Tot i que previsiblement els resultats finals, després de les revisions d’exàmens, acabin fent pujar el nombre d’aprovats en uns dos punts, com ha passat en anys anteriors, el retrocés respecte al 2020 serà notori.
L’abril del 2019, amb un nombre d’examinats molt semblant al del 2021 (4.271), van superar-la el 61,70%, un índex similar al del 2018 (61,42%). El primer any de la PAP (2017) s’hi van presentar 2.713 aspirants. Un 72,50% se’n va sortir. A les convocatòries extraordinàries del mes de juliol (l’any passat traslladada al setembre), amb molts menys inscrits, els resultats són pitjors.
Les causes de la davallada
Els experts consultats per Unportal apunten a la situació d’emergència en què han estat escolaritzats els estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) durant bona part dels dos últims cursos i a les seves repercussions, com la suavització dels criteris de promoció de primer a segon curs de Batxillerat, per explicar els mals resultats (2.185 aptes entre 4.236 candidats).
No obstant això, els especialistes coincideixen a dir que no es pot atribuir en exclusiva a la Covid-19 el que ha succeït i que és necessari analitzar a fons les raons que han provocat que un de cada dos examinats no hagi obtingut la qualificació mínima exigida en unes proves dissenyades perquè resultin assequibles al gruix dels que finalitzen l’educació secundària postobligatòria.
Competència comunicativa i matemàtica
Les PAP, que s’exigeixen per accedir als graus d’Educació Infantil i d’Educació Primària de les 9 universitats públiques i privades que els imparteixen presencialment, i, a partir de setembre, també als nous estudis de Primària de la UOC, s’aproven amb una puntuació de 5 punts sobre 10.
L’aprovat s’obté de la mitjana aritmètica de la qualificació dels dos exàmens que formen part de la prova, el de Competència comunicativa i raonament crític i el de Competència logicomatemàtica. Per poder fer la mitjana es requereix que cap de les dues notes sigui inferior a 4.