La decisió del Departament de Recerca i Universitats del 2021, capitanejada per l’exconsellera Gemma Geis, de demanar al Parlament de Catalunya que arxivés l’exigència de disposar del nivell B2 d’una llengua estrangera per obtenir el títol de graduat universitari -una idea promoguda el 2014 per l’aleshores conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en un intent de potenciar el coneixement de l’anglès entre els universitaris- es va basar, bàsicament, en la constatació que es tractava d’una mesura poc realista, atès el baix nivell d’anglès d’una part significativa de l’alumnat, tot i que les dades que avalaven la diagnosi de la situació no es van fer públiques.
Mesos després, el nou Pla per a la millora de les competències en terceres llengües al sistema universitari de Catalunya dedicava un apartat a fer balanç de la situació. Del seu contingut es desprèn que, com a mínim, dos de cada 10 estudiants que accedeixen a la universitat no tenen un domini de l’anglès equiparable al nivell B1 del Marc europeu comú de referència per a les llengües, una competència que teòricament, si no s’ha obtingut a l’ESO, s’hauria d’haver assolit amb escreix al llarg del Batxillerat.
Un de cada dos nous universitaris té el B2
En el cas de l’alumnat provinent de Batxillerat (col·lectiu que representa prop del 70% dels nous ingressos a la universitat), l’informe indica que, partir de les notes obtingudes a la prova d’anglès de la fase comuna de la Selectivitat del 2021, un 10,20% no va aconseguir un 5 i un 8,30% es va quedar entre el 5 i el 6.
Tot i que no es diu, si es fa una equivalència entre les qualificacions dels estudiants i els nivells de coneixement de la llengua, almenys la meitat d’aquest l’alumnat (un de cada 10 batxillers que accedeixen als estudis de grau) no es troba en condicions d’acreditar el B1, segons els experts consultats. El que sí que diu el text és que la puntuació que van obtenir a l’examen la meitat dels batxillers (un 8 o més) correspon al nivell B2.
No hi ha dades ni dels estudiants que procedeixen de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) ni dels que accedeixen als estudis de grau a través de la resta de portes d’entrada, com és el cas dels majors de 25 anys, però és probable que el grau de domini de l’anglès sigui inferior al de l’alumnat que acaba de cursar el Batxillerat.
Mostra representativa
Les dades són més contundents quan s’observen els resultats de les proves voluntàries de nivell d’anglès a l’alumnat de primer curs fetes a 5 universitats (tres de públiques, UAB, UPC i URV, i dues de privades, UIC i UAO), algunes de les quals tenen registres des de fa anys, a les quals la Universitat de Barcelona (UB) també s’hi afegirà des d’aquest curs. El mateix Departament de Recerca i Universitats assegura que “aquestes dades es consideren una mostra representativa del perfil d’estudiants de nou accés de les universitats catalanes en general”.
Dels resultats se’n deriva que un 19% dels examinats té un nivell per sota del B1, “per tant, és previsible que tinguin dificultats per assolir un B2 abans d’acabar els estudis de grau”, conclou l’apartat de diagnosi de la situació que figura al Pla per a la millora de les competències en llengües al sistema universitari de Catalunya del 2022.