L’increment de l’oferta de places de Medicina per al curs vinent de les universitats Autònoma (UAB) i Pompeu Fabra (UPF) es quedarà, finalment, en un terç del que es va anunciar, i dues de les titulacions que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estrenat aquest curs, Enginyeria Ambiental i Tecnologies de Camins Canals i Ports, que s’imparteix en anglès, augmentaran la seva capacitat de matricular nous estudiants en un 20% i un 25%, respectivament.
Aquestes són dues de les novetats més rellevants que ofereix l’arribada de la preinscripció universitària, un període que es va inciar ahir i que es tancarà l’1 de juliol, en què els estudiants que volen ser admesos a les 7 universitats públiques i els seus centres privats adscrits, o a la UVic-UCC, han de manifestar les seves preferències d’estudis. El 13 juliol està previst que els aspirants a ingressar a la universitat coneguin si les seves demandes han estat ateses.
Tisorada a Medicina
Tot i que en el seu moment la UAB va anunciar que el curs 2021-2022 disposaria de 60 places més de Medicina, que passarien de les 320 actuals a 380, i la UPF, per la seva banda, donava per fet que n’oferiria 60 del nou grau de Medicina que començarà a impartir en solitari -tot plegat a conseqüència de la desaparició del títol interuniversitari de la disciplina (60 places) que impartien conjuntament-, el cert és que la UAB només en guanyarà 30 i el títol de la UPF en tindrà 50. L’elevat cost d’aquestes places ha provocat que la Conselleria d’Universitats fes marxa enrere respecte a les previsions inicials.
La Universitat de Barcelona (UB) ha optat per ajustar les ofertes dels graus de Matemàtiques, que passa de 80 a 70 places, i Relacions Laborals, de 200 a 150, mentre que la UAB aplica una reducció de capacitat a Història (de 160 a 140), Economia (de 150 a 135), Geologia (de 50 a 40) i Ciència Política i Gestió Pública (de 90 a 80).
Enginyeries de la UPC
El campus de Sant Adrià de Besós de la UPC amplia l’oferta d’Enginyeria Mecànica (de 225 a 235) i Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (de 125 a 135), mentre que redimensiona a la baixa Enginyeria Química (de 120 a 100) i Enginyeria Elèctrica (de 90 a 80). La recuperació de la demanda dels estudis d’Arquitectura també ha provocat que creixi el nombre de places d’aquesta titulació al campus de Sant Cugat del Vallès, que ara disposarà de 110 places, 10 més que en el curs actual.
Dobles titulacions de la UdL
A la Universitat de Lleida (UdL) es registren també increments als dobles graus de Conservació de la Natura + Enginyeria Forestal, Educació Infantil + Educació Primària i Educació Primària + CAFE, cadacun dels quals guanya 5 places. A ADE + Turisme (20 places), l’increment és del 100%. També a la UdL, Educació Primària en dual passa, per primer cop, a disposar d’una oferta pròpia (fins ara formava part de la quota d’Educació Primària) de 30 places.
Centres adscrits
En l’àmbit dels centres privats adscrits a les universitats públiques destaca l’ampliació de l’oferta a Enginyeria d’Automoció de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), que afegeix 10 places a les 30 actuals, i els augments de capacitat del grau de Màrqueting i Comunicació Digital d’Euncet (de 70 a 80 places) i de les modalitats semipresencials del mateix grau (de 30 a 40) i dels estudis d’ADE (també de 30 a 40).
La UVic-UCC
Pel que fa a la UVic-UCC, l’única universitat privada que participa en el mateix procés de preinscripció que les públiques, Medicina incorpora 10 places (arribant fins a les 110) i Infermeria en guanya 12, tant al campus de Manresa com al de Vic, cadascun dels quals en disposarà de 132.
La relació d’estudis incorpora els nous graus públics ja anunciats, entre els quals els dos títols en Intel·ligència Artificial de la UPC i la UAB, el grau en Enginyeria Matèmatica i Física de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i el nou títol de CAFE de l’INEFC de Lleida a la Seu d’Urgell.